Bästa sätten att skaffa miljövänlig el

Idag tänkte jag lista upp mina tankar kring de bästa sätten att byta till miljövänlig el.

1. Det allra bästa sättet att försäkra dig om att du har miljövänlig el är så klart att själv producera den el du ska använda, oavsett om det är hemma eller på landstället. Jag vet jättemånga som har sett till att vara självförsörjande när det kommer till elektriciteten speciellt på sina landställen. Det är en optimal start eftersom det ofta är ett lite mindre hus det det i regel inte går åt lika mycket el som det gör i en stor villa eller radhus. 

2. När du bestämt dig för att producera din egen el så är det dags att titta på vilka möjligheter du har. Det känns rätt självklart att det är solenergi med solceller du ska installera, men hur stor hårdvara har du plats för? Var kan du placera den och vad mer behövs för att du ska maximera elproduktionen? Kan ni till och med gå ihop ett gäng grannar för att få ner priset per person? Det här är viktiga saker att titta på innan du kör igång.

3. Kanske är det så att du inte har möjlighet att vara din alldeles egna elproducent. Då får du titta på det näst bästa. Finns det möjlighet att få el producerad med sol, vind och/eller vatten från ditt nuvarande elbolag? Vad kostar det och hur stor del av din el skulle komma från naturliga källor? Här är det viktigt att grotta in sig lite och gärna ta kontakt med någon representant för elbolaget direkt för att få färska siffror och så korrekta svar som möjligt. Många elbolag säger dig vara ”gröna” men i en del fall rör det sig om en försvinnande liten mängd el som faktiskt är miljövänlig. Resten kommer från de gamla vanliga källorna. 

4. Om det visar sig att ditt nuvarande elbolag inte kan tillfredsställa dina behov och önskemål kring miljövänlig el och elinstallationer i Stockholm så är det dags för dig att se dig om efter en ny leverantör. Att byta elbolag behöver inte vara speciellt komplicerat och det finns en uppsjö av andra aktörer på marknaden som gladeligen skulle ta emot dig med öppna armar och bra välkomstpriser. Det här steget kommer ta lite tid och det behöver det få göra för att du inte ska bli besviken och behöva byta direkt igen. Innan du väljer nytt elbolag så ta in prisförslag från så många företag som möjligt och sätt dig ner och läs igenom avtalen noga så att du inte missar något. Det är till exempel inte ovanligt med ett pris i början som sedan går över till ett lite högre pris efter sex, sju eller kanske tolv månader. Håll koll på när det ska ske så att du kan höra av dig till elbolaget och omförhandla ditt avtal innan det sker. Elbolaget kan även hjälpa dig med laddbox till din elbil. Läs mer om kommande elbilar här.

Ja, det här var dagens lista på de bästa sätten att skaffa miljövänlig el! Följ dessa fyra steg så kommer du snart vara en del av oss som gör vad vi kan för att göra planeten till en lite bättre plats att leva på.