Elbil

Konsten att hitta ett bra jobb

Att skaffa sig ett jobb direkt efter studenten var allt annat än lätt. Men eftersom jag var illa tvungen då inackorderingsbidraget som jag fått från kommunen upphörde när jag tog studenten, var jobbsökande prio-ett. Om jag inte fick in pengar till hyran hade jag nämligen blivit tvungen att flytta hem till mina föräldrar i Jämtlands skogar igen, och det ville jag verkligen inte. Jag var därför aningen desperat när jag ringde runt till i princip alla företag och arbetsplatser som jag tänkte kunde behöva ett extra par händer. Det var hemskt. Jag avskyr att prata i telefon och kan till och med få panikattacker i sådana social situationer. Men, som sagt var jag illa tvungen, så jag fortsatte utan att få napp någonstans. Det var inte förens kanske den femtionde samtalet som jag fick komma på en intervju. Det var hos hemtjänsten i grannbyn, ett ställe och ett jobb som jag hade besökt respektive testat på förut och inte gillat. Jag peppade upp mig inför intervjun och intala mig själv att det skulle gå bra. Men såklart gick det åt pipsvängen. Kvinnan som intervjuade mig frågade en massa konstiga frågor som jag inte hade några svar på. “Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord?” till exempel.  “Vad är det för jävla fråga” ville jag svara, men istället blev jag alldeles stum och kallsvettades. Förmodligen fick någon av de fem andra personerna som jag såg sitta prydligt i väntrummet utanför jobbet och jag klandrar inte hemtjänst-tanten för valet. Det var förmodligen bäst så. 

Tillslut fick jag i alla fall ett jobb och det visade sig dessutom vara ett mycket trevligt arbete. Jag fick det inte som ett resultat av mina ihärdiga försök med de stela samtalen till företagare, utan eftersom en kompis till mig jobbade med att sälja laddstationer till olika typer av företag och privatpersoner. Jag blev först erbjuden ett sälj-jobb, men ag kan inte se mig själv vara en skjort-klädd säljare, även om jag primärt hade sålt till olika jordnära entreprenörer och hantverkare. Att vara en säljare inriktade på laddare elbil och eltruck, hade jag helt enkelt inte fixat. Jag är inte tillräckligt social och utåtriktad. Men de visade sig att de behövde en praktiskt lagt person som kunde utföra installationerna. Vips sa det och så fick jag börja installera elbilsladdare hemma hos folk och på olika företag. Vilken tur jag har haft va? Jag trivs jättebra och det fungerar helt okej med kundkontakten trots att jag är väldigt introvert lagd. En anna bra grej med detta jobbet är att det är väldigt självständigt arbeta. Installationerna är oftast ett en-mans jobb och därför jobbar jag mest själv. Inga sura kollegor eller chefer som lägger sig i allt man gör. Toppen är det. Oftast får jag bara ett sms på morgonen med instruktioner om var, när och vilken typ av laddstation som ska installeras under dagen. “Godmorgon Kim, installera laddstolpar brf Hallonbergen adress: …… “- brukar det stå och sedan tar jag helt enkelt firmabilen, kör och hämtar vad jag behöver på vårt obemannade lager och gör vad jag har blivit tillsagd att göra. För det mesta är det jättesmidigt, jag kan lyssna på podcasts och köra karaoke i bilen mellan stoppen. Men naturligtvis kan det inte alltid fungera som smort. Ibland kommer inte den person som ska visa mig var jag ska installera grejerna. Oftast är det en ointresserad person från bostadsrättsföreningen som har anlitat oss, eller någon trött platschef som glömt bort det. Det är lite trist, men det enda jag gör då är att ringa till min chef och berätta läget. För det mesta får jag då bara sitta och vänta tills han ringt upp människan som ej mött upp mig och tills hon eller han hunnit ta sig samman. Under väntetiden brukar jag läsa tidningen, spela spel eller ta tupplurar- inte helt fel arbete med andra ord. 

Med detta sagt vill jag bara påvisa att med tålamod och driv är det möjligt att skaffa sig ett riktigt bra jobb direkt efter studenten. Delvis text hämtad från eltrender.se Lycka till!